Enough Said (2013)

Lani preminuli James Gandolfini se je v večni spomin vpisal z antologijsko vlogo sodobnega mafijskega botra v čislani TV seriji Sopranovi. Seveda je bilo občestvo  po toliko letih težko prepričati, da lahko ponudi še kaj drugega od Tonyja Soprana in mnogi so krivično ob vsaki njegovi filmski vlogi vlekli vzporednice z eno izmed najbolj prepoznavnih TV vlog zadnjih 20, 30 let. Resnici na ljubo pa je tako, da je tudi Gandolfini sam izbiral vloge, ki so bile bližje tisti iz večkrat nagrajene serije in tozadevno se je morda res zdelo, da se človek vsa ta leta zgolj ponavlja oz. giblje v istem krogu. V tem kontekstu mi na misel pade nedavni Killing Them Softly (2012). Ampak Gandolfini je bil prav gotovo dober karakterni igralec in poslednjič to dokaže v naslovnem filmu, kjer s simpatično Julio Louis-Dreyfus tvorita zanimiv in zabaven par, ki gledalca zabava in navdaja s posebnim blagodejnim občutkom. Kar takoj velja izpostaviti, da je bil izdelek štiriinpetdeset letne Newyorčanke Nicole Holofcener zelo dobro sprejet in ga je večina tujih kritikov štela kar med tiste boljše izdelke lanskoletne letine. Posledično je film pobral cel kup nominacij (in tudi nekaj nagrad) za bolj ali manj znane filmske nagrade, kjer pa verjetno še najvišje kotira nominacija Louis-Dreyfusove na zadnjih zlatih globusih. Poleg zapomnljivih vlog glavnih dveh protagonistov, mnogi med zvezde kujejo živ in pisan scenarij, katerega je prav tako podpisala Holofcenerjeva.

Osnovna premisa filma Enough Said (2013) je sicer povsem lahkotno obarvana. Eva je ločena maserka in zadnje čase v življenju nekako stopica na mestu. Nekdanji mož jo je zamenjal za mlajšo dekle, kariera maserke ne prinaša dovolj denarja za brezskrbno življenje, živce pa ji kravžlja tudi odraščajoča hči, ki odhaja na kolidž. Edino približno uteho najde v podobno zmedeni prijateljici. Na zabavi potem naključno naleti na Alberta. Albert na pogled ni nič posebnega. Okrogel in rahlo zapuščen možak, ki skozi čeri življenja pluje počasi in z zvrhano mero flegmatičnosti. Ampak Eva in Albert hitro ugotovita, da sta v danem trenutku kot ustvarjena eden za drugega. Tudi Albert je namreč ločenec in tudi Albert se zadnje dni prekomerno in preveč čustveno ukvarja s hčerko, ki takisto odhaja na kolidž. Skupne točke ju močno zbližajo in po parih zmenkih se zdi, da je ljubezen na vrhuncu. A vse se nekako postavi na glavo, ko Eva ugotovi, da je ena izmed njenih boljših strank v bistvu bivša Albertova žena. Ta bizaren trikotnik ustvari cel kup kočljivih in hecnih situacij in film na tem mestu dodatno spodbudi gledalca k še bolj vnetemu spremljanju. Seveda se pozornemu in dovolj očaranemu gledalcu arhetipska vprašanja o ljubezni začnejo postavljati kar sama od sebe. Ni pa nujno, da na ta vprašanja dobimo ustrezne odgovore in ni nujno, da film izbrano tematiko kolikor toliko resno obravnava. Drži pa, da je vse skupaj izpeljano sila posrečeno in upam si celo trditi, da se nad dotičnim izdelkom prav veliko ljudi ne bo zmrdovalo. Če ves čas poslušamo, da v Hwoodu romantična komedija trpi, potem je naslovni film dober pokazatelj, da se sem in tja najde nekdo, ki zna tudi v dotičnem žanru posneti film, ki nosi nekaj več.  Holofcenerjeva je denimo že pred časom zmerno navdušila s sila toplo dramo Please Give (2010) in tudi tu je njen slog in optimističen pogled na svet še kako opazen.

Poleg prijetnega scenarija in sproščujoče režije, moram ponovno pohvaliti oba glavna igralca. James Gandolfini je v nekoliko drugačni vlogi sijajen, takisto je zelo simpatično vse skupaj odigrala Julia Louis-Dreyfus. Ustrezno podporo jima nudijo Toni Collette, Ben Falcone, Catherine Keener in še kdo. Film je bil posnet za dobrih osem milijonov, pridelal naj bi jih preko dvajset, to se mi zdi za tovrsten neodvisni in mali film povsem dovolj. Zagotovo se lahko tudi sam pridružim številnim, ki so film pohvalili in ga priporočali naprej. Sproščujoče, zabavno in ravno prav hecno, da ga človek ne pozabi tako hitro. Naj ti bo lahka, James.

 

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s