The Damned United (2009)

Tom Hooper, znani angleški režiser, ki je leta 2010 pobral oskarja za dramo Kraljev govor (2010), že dve leti kasneje pa konkretno brcnil v temo z neprepričljivim Les Miserables (2012), je pred tem posnel sila zanimiv film. Kot se za pravega Angleža spodobi, je Hooper na filmski trak spravil dobro znano zgodbo angleškega nogometnega trenerja Briana Clougha, ki je po uspešnem vodenju manjšega nogometnega moštva Derby County stopil v (pre)velike čevlje Dona Reviea in prevzel tedaj najboljše angleško moštvo, Leeds United. Širokoustni in blebetavi Clough je pred tem igralce svojega novega moštva večkrat žalil, zato si kot novi trener nikakor ni uspel priboriti prepotrebnega spoštovanja in mu posledično ekipe nikakor ni uspelo sestaviti za uspešno sezono. Odpustili so ga po pičlih 44 dneh in ta zgodba je v angleški nogometni srenji še danes dobro znana. Seveda pa The Damned United (2009) niti približno ni le zgodba o nogometu. Za razliko od nekaterih sorodnih športnih filmov, ki se hitro ujamejo v krog klišejev in stereotipov, je dotični izdelek bolj študija glavnih protagonistov v neki situaciji, z dobro karakterizacijo tako gradi zanimive interakcije in ustvarja nekoliko drugačen vpogled v strujo profesionalnega športa.

The Damned United (2009) je sicer adaptacija istoimenskega romana, ki ga je leta 2006 izdal David Peace. Roman se nekoliko bolj poigrava s fikcijo, špekulacijami in govoricami, seveda pa je Cloughova kratka avantura na klopi Leeds Uniteda osnova in nekaj športnih faktov vseeno krepko drži. Film za razliko od romana fikciji prav veliko prostora ne prepušča, ustvarjalci so želeli kar najbolj verodostojno povzeti hecno avanturo čislanega trenerja in tozadevno film deluje veliko bolje. A drži tudi to, da so ustvarjalci kar nekaj dogodkov umetno napihnili, priredili za potrebe napete in bolj filmske zgodbe in tudi kakšna podrobnost se precej razlikuje od dejanske resnice. Pa nič zato, nenazadnje gledamo film in ne dokumentarca, zato mene osebno kakšni manjši popravki nikoli preveč ne motijo. V kolikor s tem ne trpi bistvo zgodbe in sama koherentnost scenarija. Prav to pa je po mojem mnenju ena izmed boljših strani filma. Scenarij se mi zdi dovolj dobro spisan in ravno prav začinjen. Zgodba na začetku lepo skače po časovni premici in predstavlja dve zgodbi, ki se kasneje lepo združita in narativno mu tu res ne morem nič očitati. Interakcija med liki je zanimiva, sploh pa je zelo dobro prikazan glavni lik, torej samozavestni in preveč ambiciozni Brian Clough. Veliko uslugo tu naredi spet nadvse prepričljivi Michael Sheen, ki v vsaki sekvenci posebej naravnost blesti.  Sploh interakcije s Colmom Meaneyem, Jimom Broadbentom in Timothyjem Spallom so zares nadvse všečne – dobro spisane in zares dobro odigrane. Film ima tisti pravi angleški pridih in v tem primeru to izpade zelo uspešno. Prispevek Petra Morgana je še kako viden in spet lahko zapišemo, da je dotični scenarist zagotovo mojster svojega posla.

Sicer pa se je z režijo dotične zgodbe najprej povezoval Stephen Frears. Ta naj bi roman prebral na vlaku na poti proti Benetkam in zadeva naj bi ga takoj pritegnila. Frears je nato k projektu privabil Martina Sheena, s katerim sta uspešno sodelovala pri filmu The Queen (2006). Vseeno je zaradi nekaterih nesoglasij s producenti Frears od zadeve odstopil in njegovo vlogo je prevzel Tom Hooper. Tehnično je potrebno filmu priznati suvereno umestitev v sedemdeseta leta, scenografija se mi zdi zelo na mestu, tudi nekateri dejanski posnetki tekem iz tistih let so nadvse vabljiv element, ki poživi vse skupaj. Seveda je močna igra celotnega igralskega ansambla še tisti dodatni sladkorček in tozadevno filmu zares le pohvale. Izdelek je bil načeloma zelo dobro sprejet, pričakovano pa blagajn ni kdove kako obogatil. Sem pa ujel zanimivo debato, kjer pravijo, da se zanimivosti in prave sporočilnosti filma lahko zaveda le pravi nogometni navdušenec. To sem in nemara me je film prav zaradi tega še toliko bolj pritegnil, kdo bi vedel. Skratka simpatično in super gledljivo, prav čudi me, da sem na film naletel tako pozno.

 

Advertisements

2 responses to “The Damned United (2009)

  1. tnx za tole, zadnje čase se zares redko zgodi, da na kakšnem blogu naletim na film, za katerega še sploh nisem slišal 🙂

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s