Dong-chang-saeng (2013)

Zadnje čase kar veliko pozornosti namenim južnokorejski filmski produkciji in načeloma sem vedno zadovoljen in cineastično potešen. Oni dan pa sem naletel na naslovni izdelek, ki se na zahodu ponaša z naslovom Commitment (2013) in moram reči, da se mi je presenetljivo kar nekoliko zataknil v grlu. Kaj pa vem, ampak, če gledam filme iz te azijske dežele, potem želim videti nekaj drugačnega, nekaj bolj sočnega. Naslovnemu filmu lahko očitam predvsem to, da mu primanjkuje vse tisto, kar dela korejsko produkcijo drugačno od denimo ameriške oz. hollywoodske. Povsem mainstreamovski izdelek ne trpi toliko zaradi same fabule, ta se mi konec koncev niti ni zdela tako slaba, bolj trpi zaradi neprepričljive režije, muči pa ga še slaba igra in tudi dramaturško ni prav nič posebnega. Kar pa niti ne sme biti presenečenje, če vemo, da je izdelek posnel popolnoma neznani Hong-soo Park, ki je, vsaj po imdb-ju sodeč, popoln začetnik v filmskem udejstvovanju.

Zgodba gre sicer takole: devetnajstletni Ri Myung-hoon je sin severnokorejskega tajnega agenta. Ko je oče ubit, mora sin nadaljevati njegovo poslanstvo, v kolikor želi zaščititi sebe in predvsem mlajšo sestrico. Ko privoli, ga oblasti za dve leti odpeljejo na trening in ustvarijo morilskega super agenta. Nato ga preselijo v Južno Korejo, kjer živi pri dveh severnokorejskih agentih. Mladi Ri se mora čim bolje asimilirat v družbo in okolje, kjer živi, zato začne obiskovati srednjo šolo. Tam je seveda izpostavljen povsem normalnih srednješolskim tegobam in mladenič mora kar pošteno brzdati živce, da se ne izpostavi preveč. A ravno, ko življenje v šoli postane prijetno in mu na srce trka simpatično dekle, pride prva naloga in Ri mora poskrbeti za svojo prvo eksekucijo. Vmes pa zadevo dodatno zaplete poslabšano zdravstveno stanje severnokorejskega samodržca in Ri se znajde ujet v krogu, kjer ima glavno besedo spet pokvajreni polkovnik Moon, ki je fantiča pred leti rekrutiral v svojo ekipo. Kot pravim, vsebina se dobro bere in prav škoda je, da je izvedba slabše izpeljana. Sicer je scenarij spisal takisto nepoznani in povsem sveži Soo-young Kim, ki naj bi bil bolj dejaven v svetu računalniških iger in recimo, da mu za scenarij lahko pripišem eno mlačno hvalo. Vsebina je gotovo dovolj intrigantna, verjetno pa se je pri dialogih nekaj izgubilo s prevodom. Ampak vseeno filmu manjka simbolizma, filmu manjka kritike in manjka mu še marsikaj drugega. Zares preveč konvencionalna izpeljava, ki želi gledalstvo prepričati le s tem, da je osrednja figura severnokorejski najstniški agent. Je to dovolj? Lik nima bistvene širine, vsi njegovi dvomi pa so precej iz trte izviti in v prvi vrsti delujejo klišejsko in stereotipno. Če ne drugega, potem bi film zaradi same vsebine lahko vsaj nekoliko bolj zagrizel v geopolitični problem korejskega polotoka. Glede na to, da osrednji lik prihaja iz tiste nove generacije, ki do delitve ne goji nobenih čustvenih povezav ali kolektivnega spomina (vsaj menim, da je tako), potem bi bila neka kritika ali alegorija lahko bolj vidna in izpostavljena. Ampak vse to obstane nekje na začetni točki.

V glavni vlogi se pojavi mladi Seung Hyun Choi, pevec mladostniške južnokorejske pop senzacije, ki podira rekorde in polni dvorane. O njegovih pevskih in raperskih zmožnostih in kvalitetah naj sodi kdo drug, ampak mene to pot kot igralec ni niti malo prepričal. Leseno, brez kančka prezence in hudo mlačno deluje njegov tajni agent in tozadevno se mi je v želodcu spahovalo še dobro uro po ogledu. Tudi ostali igralski kader po mojem skromnem prepričanju kaj posebej ne zablesti, morda bi lahko izpostavil le  mlado Ye-Ri Han, ki se jo še najbolj spominjam iz športne drame Ko-ri-a (2012). Če kaj, potem lahko pohvalim vsaj fotografijo. Urbani motivi so po mojem mnenju dobro zajeti.

Je že tako, da ni vse zlato, kar se sveti v južnokorejski filmski produkciji. Berem, da sploh zadnje leto, morda dve, filmska forma pada tudi na tem koncu sveta. Commitment prav gotovo ni film, ki bi ga na ves glas priporočal v nadaljnji ogled, zato naj tu zaključim v upanju, da bo že naslednja azijska izbira popravila okus.

 

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s