The Devil wears Prada (2006)

Saj ne, da bi me The Devil wears Prada (2006) kaj preveč zanimal, ampak golo naključje je tako naneslo, da sem si pred dnevi dotični film ogledal že drugič in dejal sem si, da pa je morda tudi prav, da o njem napišem kakšno besedo na tem opustošenem kotičku medmrežja. Je kar treba povedati, da je zadeva vsem stereotipom in klišejem navkljub sila zanimiva in simpatična, seveda pa je kot na dlani dejstvo, da gre zasluge v največji meri pripisati vedno odlični Meryl Streep. Streepova je tudi za vlogo pasje urednice modne revije prejela cel kup nominacij, med njimi, jasno, tudi za oskarja. Dokaj samozavestno ji prapor ob strani podpira Anne Hathaway, tedaj še ne tako zelo uveljavljena lepotička, čeprav je le leto poprej že igrala v čislani kavbojski drami Brokeback Mountain (2005), vedno zanimiv pa je tudi hecno vpadljivi Stanley Tucci. Zanimivo, Streepova in Tucci sta nekaj let kasneje kot zakonski par zaigrala v še eni posrečeni dramediji Julie&Julia (2009), kjer sta spet dokazala, da se pred kamero še kako ujameta. Ni kaj, igralskim nastopom ne moremo nič očitati. Kot je morda že znano, je film priredba istoimenskega romana, ki ga je leta 2003 spisala sedemintridesetletna Lauren Weisberger in kot pravijo mnogi viri (sam romana, šokantno, vem, nisem prebral) je film nekaj odstotnih točk manj, hm, no, kako bi se izrazill, ženskast.

Visoki svet mode, prekaljenih snobovskih obrazov in ostrih egov nam prikaže David Frankel, ime, ki verjetno pri še tako razgledanemu filmofilu ne pomeni veliko. Človek je poleg naslovnega režiral še nekaj marginalnih, nepomembnih in komaj vidnih lahkotnih poskočnic, v konteksu pa morda lahko omenim Hope Springs (2012), ki sem ga celo videl in tudi že pozabil. Vem le toliko, da zanimiv igralski ansambel sestavljajo Meryl Streep, Tommy Lee Jones in Steve Carell. Zatorej o režiserjevem delu niti ne morem preveč dolgotveziti, menim pa, da je pri naslovnem filmu opravil čisto solidno delo. Scenarij (Aline Brosh McKenna) bi bil lahko bolj oster, pomenljiv in večplasten, a je verjetno za brenkanje na prvo struno v prvi vrsti kriva sama avtorica romana, vprašanje koliko manevrskega prostora je imela scenaristka za kaj bolj zapomnljivega. Je pa potrebno pohvaliti mizansceno in predvsem kostume. Kot berem, so skoraj vsi modni elementi originalni, modni oblikovalci so bili navdušeni (kaj pa drugega) nad tem, da jih bodo v filmu nosila taka dekleta in reklama je vsekakor uspela. Ne vem ali to še drži, ampak pravijo, da je bila kostumografija ena izmed najdražjih v zgodovini filma. To je pa kar zanimiv podatek, mar ni res? Je bil pa film velikanski in dokaj presenetljivi hit tistega leta. Budget nekaj nad 30 milijonov dolarjev se je v blagajnah pretvoril v skoraj 330 milijonov zelencev. Impresivno.

Kaj pa film konec koncev sporoča? Recimo, da je snobovski svet visoke mode le metafora kapitalistične družbe, ki ves čas strmi le k rasti in dobičkom in donosnosti. Obrazi so nepomembni, človeške zgodbe poteptane in zatrte. Andy, mlada in nadebudna novinarka, ki bi v New Yorku rada premikala gore, kaj hitro pade na realna tla. Mali človek danes ni več pomembne, je le nepoznani faktor znotraj velike tvrdke, ki se na poti k zvezdam proti marginalcem ne ozira. Kaj dekletu preostane? Služba je mikavna, obup ne pride v poštev, kdo ve katera vrata čakajo za hrbtom ledene psice. Kapitalistična ideja jo hitro posrka, postane drug človek, ki se za včerajšnjimi težavami ne ozira. Raztegnjene puloverje zamenjajo oblačila visoke vrednosti in duša je prodana hudiču. Vse lepo in prav, ampak vsi skupaj hitro ugotovijo, da ima tudi ta privlačen in bogat svet svoja pravila, ki se od tistih na ulici niti malo ne ločijo. Le še bolj boleči rezultati so na koncu. Škoda, da film vsega tega ne pokaže bolj neposredno, bolj kritično in manj sladkobno. Končni vtis bi bil tako še veliko boljši in trajnejši.

 

Advertisements

One response to “The Devil wears Prada (2006)

  1. Taki filmi so ogleda vredni zaradi igralske zasedbe. Meni je bil tudi Julie in Julia en tak izjemno simpatičen, gledljiv film — ampak če iz njega vzameš Stanleyja in Meryl, mu ne ostane popolnoma nič.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s