Mesečnik, ha!

Zadnje čase trpim za tako veliko pisunsko melanholijo, da se mi ne piše niti o dobrih, niti o slabih filmih. Pa sem v tem slabem mesecu, ko sem se nazadnje javil videl veliko enih in drugih. V prvi vrsti moram seveda izpostaviti letošnjega zmagovalca med akcionerji. To je nedvomno Millerjev Mad Max (2015). Četrta inštalacija pobesnelega popotnika. Tokrat ni tako besen, kot so besni ostali. O filmu posebej ne bom pisal, ker sem pa verjetno res zadnji v Sloveniji, ki sem ga videl. Vsaj zadnji med tistimi, ki sem in tja takole spišemo subjektivno mnenje. Saj, če bi imel kaj novega za povedati, bi že napisal, a ker nimam, bom ostal le pri takšnih besedah kot ostali. Precej jasno je, da je Mad Max do kosti presunil tudi mene. Tehnično in vizualno mu ne gre očitati čisto nič. Menim celo to, da s tako odprtimi usti že dolgo nisem posedal v temi kranjskih kinodvoran. Prijetna minutaža mine hitreje kot prvo pivo po večurni košnji domače zelenice, povedati pa je potrebno, da v teh dveh urah gledalec skorajda ne more zatesniti očesa. Toliko napetega dogajanja pač že dolgo ni bilo stisnjenih v 120 minut. Miller je prekosil samega sebe, prekosil je vse Baye, Emmeriche, Line, Wane in kar je še teh nadebudnežev, ki s takim zanosom snemajo akcijske ringelšpile.  Ker nekaj so akcijski ringelšpili, kjer poka, ropota in gori brez pravega konteksta in vsebinske vpeljanosti, dasiravno butastih vratolomnih skokov in salt posebej ne omenjamo, nekaj pa je Millerjev Mad Max. Film, kjer ima vsaka eksplozija namen in vsak razbit kos pločevine svojo vsebinsko umestitev. Podobe avstralske puščobe so spet sijajno zajete v oko fotografije in spet imamo močne, alegorične like. Resda karakterizacije praktično ni, ampak, pri vročem pesku, kdo jo je pogrešal? Jaz prav gotovo ne. Gnusnobne in bizarne podobe so mi ta čas preveč okupirale misli. Ampak drži, tako prelomen in večen kot je bil izvirnik vseeno ne bo. Niti ne sme biti. Hollywood je spet recikliral in to me žuli.

Trailerji, ki so se tisti večer zvrstili, niso obetali nič konkretnega. Mission Impossible 4 se mi že zdaj zdi eno konkretno zehanje. Če sem kot mladenič ob prvem delu še veselo ploskal, sem sedaj, toliko let kasneje, že pošteno sit vratolomnih Huntovih junaštev. Mislim, da sem že tretji del pošteno prespal ali pa sem ga celo ugasnil nekje po prvi tretjini. Tudi o Jurskem parku 4 nimam posebno visokih pričakovanj. Že trailer je tečen in deluje umetno, generično. Tudi posiljeno. Kar vidim kravatarje v bog-ve-katerem nadstropju, ko sinopsisa niti niso prebrali, videli so le dinozavre, denar in Chrisa Pratta, pa so pograbili. Se film ponaša s kakšno konkretno o človeku, kot parazitu narave, ki želi postati bog? Je vpeta kakšna konkretna o kapitalizmu, družbeni brezbrižnosti do narave in njenih zakonov? So liki dovolj prepričljivi, dinozavri izkoriščeni za razvoj zgodbe? Ali pa gre res le za lepega fanta s srečno izbiro vlog in žensko, ki pred podivjanimi predatorji beži s čevlji v visokih petah? Me zanima in skoraj gotovo si ga ogledam. Hecen pojav s temi četrtimi deli; IM 4, Jurski park 4 in za nagrado bomo četrtič videli še Terminatorja. Tokrat Genisys. Nekakšen reset prvega dela. Ne dobeseden, le, no, ehm, Terminator (spet s stasom in glasom avstrijskega hrusta) bo lovil in ukrivljal čas ter se po ulicah ameriških mest potepal nekako sočasno kot se je zlobni T davnega leta 1984. Tako nekako. Skratka, zadeva se mi je zdela oporečna že ob ogledu trailerja, kaj šele bo. Emilii Clarke navkljub. Všeč mi je šala, kjer se pogovarjata mladenič in nekoliko starejši možak. Mladenič starcu našteva filme, ki se vrtijo ali se bodo vrteli v bližnji prihodnosti in starec mirno odvrne, da je vse to že videl. V osemdesetih in devetdesetih. In potem smo na koncu šale pri Star Warsih. Oprostite, ampak toliko pa sem fan tega imaginariuma, ki ga je pred več kot tridesetimi leti ustvaril George Lucas, da so mi kocine pošteno stopile pokonci. Zame osebno najbolj pričakovan film leta in pričakovanja povzamem lahko le tako, kot Mathew McConaughey.

Kaj pa sem sicer še videl v tem času? Dokaj soliden mi je bil eden zadnjih izdelkov, kjer se je v naslovni vlogi šopiril Denzel Washington. The Equalizer (2014) je zanimiv, vsebinsko klišejski in stokrat viden, ampak vizuelno lepo stiliriziran in posnet. Eksploziven in dovolj divji je tudi francoski triler Mea Culpa (2014). Fred Cavaye se je že večkrat izkazal in tudi tokrat ni od muh. Izpostavim lahko še surov Ex Machina (2015), pa poetskega Only lovers left alive (2013), ki ga je posnel meni vedno ljubi Jim Jarmusch. Od slabega me je bolela glava, ampak takole gre: The Boy next door (2015) je taka mala bruhica, da grlo še dolgo peče. The Water Diviner (2014) ima mično gospodično, a dolgočasno zgodbo in režijo ter otopelega Crowa. Blackhat (2015) ima Michaela Manna, a lesenega Hemswortha in hudo piškav scenarij. Pri eksperimentiranju v smislu Sibirske vzgoje (2013) sem se opekel in to je spet en film, ki se mi ga ni zdelo vredno pogledati do konca. John Malkovich, kam si se podal. Nekoliko boljši je Kidnapping mr. Heineken (2015), ampak spet le toliko, da si človek popravi okus.

Se je pa v tem času poslovil tudi legendarni Christopher Lee. Čeprav se nisem okoli njega smukal na Grossmanovem festivalu v Ljutomeru in sem njegove najbolj znane in nepozabne vloge videl šele pred nekaj leti, pa mi je bil vseeno vedno zelo omiljen igralec. Legenda, kot se rado reče, s tem, da pri njem ta naziv verjetno še najbolj drži. Ni bil le igralec, bil je še marsikaj več. Tudi metalec. Meni pa najbolj všečen kot najboljši Drakula in fantastični Saruman. Naj mu angeli metal igrajo tudi tam zgoraj.

 

Advertisements

6 responses to “Mesečnik, ha!

  1. Lepo, da si na kratko povzel videno in se spotoma ustavil pri ponudbi poletnih blockbusterjev. Prav nobeden izmed prihajajočih poletnih hitov me preveč ne zanima in za nobenega ne bom odštel denar za vstopnico. Izjema je The Man from U.N.C.L.E. za katerega bom kupil karto, verjetno pa se bo v art mreži našel še kakšen naslov vreden obiska kino dvorane, čeprav letos tudi tam ni veliko filmov, ki bi jih zares želel videti v kinu.

  2. Mah, po res dolgem času sem šel v kino in trailerje vedno z veseljem pogledam. In vedno je kakšen film, ki si ga zacahnam za ogled. Tokrat mi je pa pri vseh šlo bolj na kisel nasmešek. Ne vem kaj se dogaja v ameriški kovačnici sanj, ampak s temi nadaljevanji pa res težijo. Pa sem stripovske predloge namerno izpustil.

  3. Pozdrav še s primorskega konca (so to speak) in lepo, da se takole oglasiš ter strneš vtise. Glede hollywoodske kovačnice in tega sranja: šele pred kratkim sem si npr. ogledal tako opevane in visokoleteče Maščevalce (prvi del). Ha ha, kako generičen poletni blockbuster je to, za umret od zehanja. Najnovejšega Ultrona si zagotovo ne bom ogledal, ker me nikakor ne zanima; enako ravnodušen sem nad novim Batmanom, še najbolj me vleče prav nova Vojna zvezd, čeprav imam tudi tukaj pridržke in sume. Mah nič, čas je za kakšen ležeren dopust kakšne dva tedna, potem pa bomo videli, kaj bo prineslo poletje.

  4. Zadnji dve Misiji nemogoče sta esenca vrhunskega akcijskega filma. Če to ni jasno, bog pomagaj. Novi Jurski park pa poosebitev enkratnega monster movieja, kjer dobiš vse, kar od tega žanra pričakuješ. Po enki daleč najboljši Jurski park. Novi Terminator nujen zaradi Arnija. Prevelika legenda, da bi ga ignoriral, se ti ne zdi. Novi Mad Max močno slabši od prvih dveh. Razen akcije čisto nič drugega. Pa še akcija je bila boljša in bolj prepričljiva v dvojki. Brez Mela Maxa zame ni. In ni mi jasno, da ste drugi to s tako lahkoto sprejeli.

  5. Se opravičujem za nerelevantni komentar – ampak jaz najdem tvoj star blog, preberem recenzijo za Gremo mi po svoje (ki je bil hudo napisan), grem pogledat celo stran in pol vidim da je zaprt, potem pa da je odprt drugje. Zelo lep dramatski trikotnik. Bi res lahko bil Kurosawa in njegove geometrične kompozicije.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s