Kam so šli animirani filmi?

V zadnjih, kaj, 15, 20 letih so animirani filmi ali celovečerne risanke za studie in splošno občestvo postale enako pomembne kot filmi. Z razbohotenjem studia Pixar, vedno prisotne tvrdke Disney, studia Dreamworks Animation in še bi lahko našteval, je močno narasla tako količina animirank kot tudi sama kvaliteta. Včasih sem se pogosto čudil kako lahko ustvarjalci tako smelo v otroško zgodbo vnesejo elemente, ki praktično z enako mero navdušenja začarajo tudi odraslo občestvo. Verjetno ni le pri nas taka praksa, da določene risanke starša celo raje večkrat pogledata kot mladež, pa čeprav je izdelek v prvi vrsti namenjen njim. Ampak hecni dovtipi, prikrite reference, zabaven vpogled v moralno zagonetko, simpatičnost na vsakem koraku in vsakič znova briljantna animacija seveda prepričajo še tako zategnjeno dušo.

Se mi pa zdi, da je tudi na tem področju v zadnjem času moč opaziti rahel padec forme.

Upam si trditi, da Pixarju forma pada vse od tedaj, ko ga je za megalomanski kupček bankovcev kupil Disney. Zgodbe so se začele ponavljati, kar boli še bolj, Pixar je padel v kolesje nadaljevanj, predelav, rimejkov, preddelov itd… Za pokušino: Cars 1, 2, Toy story (1,2,3), Pošasti iz Univerze (preddel Pošasti iz omare), prihaja nadaljevanje Nema, celo Cars 3 bomo videli, pa tudi Toy story 4, Neverjetne 2… Dreamworks je sploh tečen z nadaljevanji, predelavami, rimejki, preddeli itd. Shrek je bil prav gotovo osvežujoč in zabaven kot sto hudičev, ampak že pri tretjem delu smo nerodno zehali, medtem ko je bil četrti naravnost ostuden. Je bilo tega treba? Upam, da je zgodb o zelenem ogru dovolj, pred časom so strašili s kao logično pravljično sedmico. Svojo zgodbo je nato dobil tudi njegov pajdaš Obuti maček, ki seveda ne bo muha enega dela, 2017 prihaja nadaljevanje mačjih pustolovščin. Kung Fu Panda 1, 2, naslednje leto pride 3. Madagascar 1,2,3 kmalu tudi 4. Izvrstni Kako izuriti svojega zmaja prav tako kmalu v tretji izdaji. Nadaljevanje dobijo celo Krudovi. Da Pingvinov iz Madagascarja niti ne omenjam. Seveda se v krogu nadaljevanj vrtijo tudi ostali. Blue Sky nam na vsaki dve leti zavrti novo Ledeno dobo. Kmalu 5. del. V tretje bojda prihaja tudi modri papagaj Blue. Dodajmo še Jaz, baraba 1 in 2, kmalu tudi 3 in nedavne Minione, pa smo tu nekje. Saj ne rečem, kuj železo dokler je vroče, ampak kje so nove, sveže zgodbe? Kje so novi liki? Blagajniški oportunizem je prav gotovo tudi tu povozil ustvarjalnost. Hvala Zevsu za Škatlarje!

Oni dan smo se odpravili na ogled nedavnega hita o rumenih in nerazločno govorečih človečkih, ki so vse skupaj tako lepo zabavali v spremstvu Gruja v simpatični dvojni dozi Jaz, baraba. Tam so svojih pet minut za mašilo zelo lepo izkoristili. Njihov celovečerec pa je ostudni poizkus, ki bi si ga najraje izpraskal iz spomina. Kaj tako bebavega že dolgo ne. Enaka reakcija tudi pri mladežu. Po navadi o risankah še kakšno rečemo, jih zanima ta ali ona stvar, tokrat le nem sprehod do avta. Na Minione nas spomni le še vsiljiva reklama za vsakim vogalom.

Ampak slab okus in kiselkasti zadah je hitro rešila nora zadeva, s katero sem prav gotovo predolgo odlašal. The Lego Movie. Ok, morda otroka take navdušenosti (za zdaj) še ne delita, ampak jaz sem zares presenečen. Da ne rečem kar otroško navdušen. Kaj tako zabavnega, hecnega, odbitega in kratkočasnega pa že dolgo ne. Animirani svet lego kock je že dolgo tam zunaj in posnetih je bilo že kar nekaj filmov, serij in podobno. Lanskoletni izdelek pa je na plano udaril v zares velikem slogu in takoj osvojil širno občestvo. Dvojec Phil Lord in Christopher Miller sta z režijo navdušila, še bolj pa z lucidnim scenarijem in smislom za humor. Film je v blagajne prinesel slabe pol milijarde dolarjev, o uspešnosti pa pričajo številne nagrade in topel sprejem tako pri kritikih kot med občinstvom.

Celo glasba je simpatična, čeprav mi po navadi taki štiklci na daleč zaudarjajo.

The Lego Movie nam predstavi Emmeta, pridnega gradbinca v svetu lego kock. Vsak korak ima skrbno organiziran. Sledi navodilom in živi ustaljeno življenje. Na ta povsem navaden dan pa se mu zgodi povsem nenavadna zadeva. Najde skrivnostni košček, zaradi katerega postane izbran. Postane Master Builder, edini, ki se lahko zoperstavi zlobnemu Lordu Bussinesu. Recimo. Ampak Emmet, navadni gradbinec iz prijazne soseske, nekako ne deluje kot nekdo, ki ga prerokba omenja za poslednjega rešitelja kockastega sveta. Na pomoč mu prihitijo prijatelji in različni super junaki in pustolovščina se prične.

Simpatično, zabavno, hecno. Definitivno korak v drugo smer. Toplo priporočam!

Advertisements

2 responses to “Kam so šli animirani filmi?

  1. Najbrž sem eden redkih, ki jim je bil tistega leta (2010) Megaum zabavnejši izmed superhudobcev in ki so jim bili Minioni že takrat razmeroma brezvezni. Še vedno ne razumem hajpa. Okej, resda nisem ciljna publika, ampak Minion norija je ipak presegla njene okvire.

  2. Gre za to, da je bil (vsaj prvi) Jaz, baraba (2010) relativno zanimiva, pomenljiva in duhovita animiranka, minioni so bili pa tam pač stranski liki za comic relief. Potem so po načelu kovanja dobička dobili lasten film, enako kot pingvini z Madagaskarja. Sicer se pa (žal) moram strinjati s tem prispevkom.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s