Blockbuster attack!

Slab občutek v želodcu že pred ogledom. Cenjeni kolega brez zadržkov podeli slabe vtise. Pa vseeno si rečeš, kurc, zakaj pa ne, poglejmo, da vidimo čudo. Naštimaš film, ki bi ga moral po vseh pravilih videti v kinu, kajti le tam te lahko toliko prepriča, da čas ni povsem zapravljen. Le kino ti s širino, zvokom in polno košaro kokic vrine tisti občutek, da je vse ok. Če gledaš v 3D in imaš srečo, da so naočniki spucani, še toliko bolje. Ampak doma, v dnevni sobi tak kino film pade na realna tla. Čeprav je oprema vrhunska, vseeno občutek ni pravi. Doma te poletni Hollywoodski blockbuster pusti žejnega na obrežju globoke reke. To sicer veš že prej, ampak vseeno poskusiš, vseeno te nekaj prepriča. Ta teden sem šel trikrat na te limanice.

Prvič z nedavnim Marvelovim mega hitom, Avengers: Age of Ultron (2015). Saj je kajpak jasno, da razsvetljenstva ne more pričakovati, ampak glede na to, da je prvi del prinesel neko infatilno kvazi-cineastično zadoščenje, vseeno pričakuješ, da bo tudi nadaljevanje tu nekje. Žal ni. Prazen in puhel film je to. Veliko se dogaja, a zgodi se nič. Cel kup likov, a nobeden tak, ki bi šel v spomin vsaj za deset minut po ogledu filma. Tony Stark, plejboj, filantrop, karizmatik, ki navduši v svoji trilogiji, tu ni vreden počenega groša. In če ne prepriča Tony Stark, kako naj potem prepriča medel Captain America, kako naj prepriča bebavi Thor, kako naj prepriča neizraziti Hulk in, pri moji veri, kako naj prepriča Hawkeye, ki je tako impotenten, da se ti kar zasmili. Glavni hudobec? Ga ni. Mislim, saj je, ampak je tako marginalen, da ga ne vidiš. Kaj preostane? O da, pokanje, streljanje in ostale koreografske izmišljotinice pred zelenim platnom. Ali kot je ravnokar zapisal kolega Filmoljub: “Se bomo po tistem, ko so posebni učinki in digitalna obdelava že zdavnaj dosegli zavidljivo raven, ki jo vsak naslednji film težko presega, še vedno infant vztrajno navduševali nad zunanjo podobo? Kdor hoče, se lahko; mene se očesni bombončki sami po sebi pač ne dotaknejo več, sorči.”

Naslednji dan si rečeš, ok, včeraj sem zgrešil, ampak ti hudič, da bo tokrat bolje. Odpreš steklenico piva, za bolj domač občutek še vrečko cenenega čipsa in se s kančkom optimizma zazreš v Jurassic World (2015). Ha! Tečen nostalgičen občutek te kaj hitro popelje v začetek devetdesetih, v čas, ko smo z odprtimi usti občudovali Spielbergov Jurassic Park (1993). Tokrat mora biti celo bolje, si še misliš, medtem, ko prva steklenica piva dokaj hitro izpuhti. V filmu pa še nič konkretnega. Aha, no, razen prikupne glavne igralke, ki bolj kot za dinozavre skrbi za svoj imidž. Tudi prav. Saj gledamo poletni blockbuster. Blockbuster z dinozavri. Po tretji steklenici ti je jasno kam pes taco moli. Jasno ti je, da gre za vrhunsko narejen pofl, ki je bolj prazen kot tiste steklenice in vrečka čipsa skupaj. Ampak zdržiš. Gledaš. Verjetno tudi zato, ker upaš, da bo Bryce Dallas Howard slekla majčko. Petke v džungli te ne motijo, pa saj se celo oni samoreferenčno šalijo o tem. Ampak potem nastopi zaključek. Ne bom razkrival spoilerjev, ampak tam, tistih zadnjih 15, 20 minut me je pa res pošteno zvilo. Mislim … kaj si je mislil tisti, ki je potrdil scenarij? Je res verjel, da bo to dobro izpadlo? Yeah, right.

Saj ne more biti slabše. Ne more. Zato tretji dan sledi še en blockbuster, ki je vzbujal pozornost čez lužo. San Andreas (2015), film katastrofe, končno spet en film katastrofe, si misliš, seveda pa veš, da boš dobil ušivi iztrebek. Tu pa vrag nato zares dokončno vzame šalo. Kaj tako prozornega, bebavega in idiotskega pa že dolgo ne. Filmoljub: Skupaj s popolnim mankom zgodbe in kakršnegakoli družbeno-političnega konteksta (ameriškega prezidenta recimo tokrat sploh ne vidimo, zato pa proti koncu zaplapola zastava čezlužnikov) je vse skupaj podobno enostavni in večidel premočrtni računalniški igri za manj brihtne devetletnike, kjer mora iznajdljiva akcijska figurica z različnimi prevoznimi sredstvi priti od točke A do točke B in tam nekoga povleči izpod ruševin. To je vse.” To je res vse, prepričan pa sem celo o tem, da bi bilo bolje gledati kako manj brihten devetletnik pred teboj igra tovrstno računalniško igrico, kot pa zijati film. Tako vsaj ne bi bilo potrebno trpeti trpkih obrazov Dwayna Johnsona in Carle Gugino. Hvala Zevsu vsaj za Alexandro Daddario.

Koliko je v kinih prislužil San Andreas ne vem, vem pa, da sta ostala tu priobčena izdelka polnila vreče do skrajnega robu in podirala številne rekorde. Če imam prav, potem tako Avengers 2 kot Jurassic World spadata kar med najbolj donosne filme vseh časov. To me bolj zabava kot ne, čeprav vem, da bi me morali zagrabiti drugačni občutki.

Kaj sedaj? Najbolje bi bilo, da bi zadrego spral s Sandlerjevimi Pixelsi! Aja, saj res, počasi bo čas za Terminator Genysis.

Advertisements

5 responses to “Blockbuster attack!

  • Si me z vsemi opisi konkretno prehitel (sploh z Avengersi je šlo na tesno), ampak se v veliki meri strinjava.

   Zmagovalec je zame definitivno Jurassic World. SPOILER, tisko komuniciranje med beštijami in ljudmi na koncu je res hecno, da dol padeš. T-Rex pomežikne množici, see you later, folks, in odhlača v džunglo. Vsa čast.

 1. Če pristavim še svoj lonček, dva od naštetih filmov sem si ogledala v kinu – Avengerse (v 3D!!) in Jurassic World – in moram reči, da sem se, kljub solidni vizualni plati, počutila nategnjeno. Efekti in glasno bučanje zvočnikov nikakor ne moreta nadomestiti neke vsaj napol dobre zgodbe in scenarija.

  Upam, da se kmalu konča trend superjunakov in remakov brez duše in da se začnejo delati malo boljši filmi.

  /rant over

 2. Jurassic World je essenca enkratnega monster movieja. Ima vse, kar mora imeti. Vključno z bedarijami in pretiravanjem. To, kar je vas motilo, je mene zabavalo, saj sem vedel, da grem gledat žanrsko pizdarijo ne pa logike, dramske globine in Williama Shakespeareja.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s